De effecten van veroudering - veroudering tegengaan

De effecten van veroudering

Veroudering veroorzaakt een geleidelijke afname van al onze functies, zowel fysiek als intellectueel. Hieronder vind u een overzicht van alle effecten die veroudering heeft op uw lichaam.

De effecten van veroudering op uw lichaam

De activiteit van het centrale zenuwstelsel

De afname van het aantal neuronen in de hersenen en aandoeningen van de cerebrale circulatie leiden tot geheugenverlies en concentratiestoornissen en zijn verantwoordelijk voor bepaalde degeneratieve ziekten zoals Alzheimer & Parkinson. Ook is er een afname van de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap.

De activiteit van de klieren/het hormonaal evenwicht

De productie van hormonen neemt af, met name van de schildklier, bijnier (DHEA, pregnenolon, cortisol) en seksueel (oestrogeen, progesteron en testosteron) wat onder meer leidt tot gewichtstoename, slaapstoornissen of stemmingsstoornissen (tot zelfs depressie, moeilijk omgaan met stress en verminderde seksuele prestaties.

Verandering van stofwisseling

Tijdens het verouderen verandert de lichaamssamenstelling. Dit gaat gepaard met een afname van spiermassa en een toename van spiermassa. Dit resulteert in een slechter gebruik van koolhydraten in voeding. De tolerantie voor een glucosebelasting wordt verminderd bij oudere mensen zonder diabetes of obesitas, wat wijst op een zekere mate van insulineresistentie.

De afname van de nieractiviteit is verantwoordelijk voor een slechte afvoer van afvalstoffen en ophoping van gifstoffen.

Verminderde botomzetting

Een verminderde botomzetting veroorzaakt markers van osteoporose en botfragiliteit en is verantwoordelijk voor broze botten en dus ook fracturen.

Afname van hydratatie en vernieuwing van de huidcellen

Huidveroudering wordt gekenmerkt door een verandering van elastisch weefsel, vezelige verdikking van de dermis en afname van het aantal melanocyten. Deze veranderingen zijn meer uitgesproken op gebieden die meer worden blootgesteld aan ultraviolette straling. De huid van een oudere persoon ziet er dan ook bleker uit, met fijne lijntjes en rimpels. De activiteit van talgklieren en zweetklieren neemt af, wat zorgt voor een drogere huid.

Ook de groeisnelheid van haar en nagels neemt af bij het ouder worden. Het vergrijzen van het haar is een effect van het verminderen van het aantal melanocyten. 

Start nu met een anti-aging behandeling en vertraag de veroudering. Contacteer ons snel.

nl_NLDutch